Leren van toppers

Geplaatst: 03-02-2023

Leren van Toppers

Al eerder gaven wij als nieuwsitem een korte impressie van de Topgolfavond op 19 januari en is het album met de beste foto’s door Hans van Velsen op de site geplaatst.
In deze golfpost nog wat meer ruimte voor de inhoud. Wat gaat Topgolf betekenen voor onze club? En wat kunnen wij als golfers leren van Robert-Jan Derksen en Jasper Cillessen?

Onder de plezierige leiding van Reinoud van Assendelft kregen we eerst het plan in grote lijnen toegelicht door de betrokken pro’s en captain Noa Jansen. Daarna een inspirerend optreden van Robert-Jan en Jasper.

Waarom nu Topgolf? Dat is eenvoudig: we zijn eraan toe. We hebben ons grote talenten laten afsnoepen en nu willen we met deze geweldige selectie doorbreken. Dit seizoen promoveren naar de Hoofdklasse en dan in een paar jaar Nederlands kampioen worden.
Zelfs als eenvoudig handicap 25 speler raakt je dat: bij een club horen die het zo goed gaat doen!

De selectie heeft met 14 man een gemiddelde handicap van 2. Met 2 spelers jonger dan 14 jaar die bij de top 15 van Europa horen. De trainingen zijn serieus begonnen. Hoewel, serieus…. Er wordt gelukkig ook veel gelachen. Bij wedstrijdjes tegen elkaar poetsen de verliezers de schoenen van de winnaars, zagen we op een mooi filmpje. Later begrijpen we van de beide wereldtoppers dat plezier hebben en houden in je spel op de allereerste plaats staat.
Leuk maar bloedserieus is ook de keuze voor wie van de 8 wordt opgesteld: de 6 spelers die de zaterdagwedstrijd het beste resultaat halen.

Pro’s Guido en Naud gaan de trainingen die ze voor de selectie ontwikkelen ook beschikbaar stellen aan ClubBreedGolf, zodat we er allemaal plezier van kunnen hebben.
Wat merken we nog meer? In het contract van de jongens staat dat ze mee moeten doen aan clubwedstrijden. Je kunt er dus zo maar eentje in je flight hebben. Wil je dat zeker weten? Dan kun je als sponsor op 3 juni met een van de toppers in de ‘Am-Am’ spelen.

Van tennistalent naar golftopper

Niet iedereen in de club weet dat Robert-Jan Derksen eigenlijk een tennistopper zou worden. Op zijn 14e speelde hij in de selectie van Gelderland. Iedere dag sloeg hij honderden ballen op het baantje achter zijn ouderlijk huis naast de Leemkuil. Dat ontwikkelt je balgevoel wel en toen hij (een beetje tegen de zin van zijn ouders) toch koos voor golf, zakte hij in een jaar naar handicap 2. Hij speelde met een groepje vrienden. Ze daagden elkaar enorm uit. Met als summum: 86 holes achter elkaar spelen! Je moet een beetje bezeten zijn van het spel. Hij was iedere dag op de baan te vinden.

Een verrassende leermeester voor Robert-Jan is Arnold Schwarzenegger. Zijn 6 gouden regels geven goed aan wat het vraagt om naar de top te gaan. Ze zien er logisch uit behalve ‘Break the rules’. Hoe dan? In een spel dat strikte regels kent… Als voorbeeld noemt hij die keer dat bij het voorspelen in een Aziatisch land de baan helemaal vol was en iedereen dan maar braaf op de driving range ging slaan. Hij besloot met zijn caddy verderop te kijken in de baan of er niet een leuke incomplete flight was. Met die voorsprong haalde hij op de wedstrijddag een mooi resultaat.

Later gaat Robert-Jan in gesprek met Jasper Cillessen. Ze hebben elkaar die middag voor het eerst ontmoet. Jasper begon op zijn 5e bij de Treffers, werd op zijn 11e naar NEC gehaald en stapte op zijn 22e over naar Ajax. Dan Barcelona, Valencia en… nu weer terug bij NEC. Op het oog een ander pad. Maar ze vinden elkaar in de waarden van deze sheet en zouden er uren over kunnen praten. Op de eerste rij zitten vader en broer Cillessen. Het lijkt ze gelukt te zijn om Jasper lid te maken bij onze club!

Wat zijn dan de lessen die talenten zeker moeten trekken?

• Zorg dat je swing zo constant is dat hij onder druk herhaalbaar is
  • Wees coachbaar, breng in praktijk wat je van je coach leert, ook als het spannend is en je voor de zekerheid op je oude gewoontes wil terugvallen
  • Incasseer teleurstellingen en laat je niet uit het veld slaan. Hier kwam een beeldend verhaal over twee dure reizen met caddy, mentale coach, vliegreis en duur verblijf naar toernooien in Azië waarvoor Robert-Jan op de reservelijst stond. Hopen dat iemand ziek wordt en je die duizenden euro’s niet voor niets uitgeeft. Maar nee, iedereen wil spelen, niemand wordt ziek. En dan direct daarna dezelfde situatie in Dubai. Daar valt wel een plek vrij en win je! Of niet geplaatst worden voor het WK wat Jasper overkwam. Daar zet je je overheen. Die veerkracht maakt je een topsporter.
  • Werk je het leplazarus (work your butt off) maar houd er plezier in. Dit laatste vond Jasper in zijn held en teamgenoot Messi. Die “geniet van wat hij doet.” Maar ging na een wedstrijd nog door met penalties oefenen tegen Jasper.
  • Hou zelfvertrouwen. Van de lat lager leggen is nog nooit iemand hoger gaan springen

We gaan zien hoe onze talenten deze lessen gaan toepassen. Wie weet staan ze over 5 jaar zelf hun verhaal te vertellen voor een groot publiek dat daar ook nog eens enorm veel van leert!