Menu

Golfschoenen

Geplaatst: 25-06-2023

Een beetje sporter verzamelt al snel een kast vol sportschoenen. Zijn een paar golfschoenen dan nog wel nodig als je ook prima met je hardloop- of hockeyschoenen de baan in kan? Of zijn golfschoenen méér dan schoenen waarmee je golft? Zo ja, wat is dan de definitie van een golfschoen?

Golfbanen hebben hellingen en onregelmatig terrein. Een golfschoen moet stabiliteit en flexibiliteit bieden voor een goede balans tijdens de golfswing op oneffen terrein. Ieder zichzelf respecterend merk heeft hiervoor een eigen onderzoekslijn ontwikkeld en de commercie zag kansen. Er is daardoor een grote diversiteit aan golfschoenen gekomen. Golfschoenen kopen is tegenwoordig dan ook niet meer eenvoudig met hun in de bovenbouw ingebouwde “TPU-structuur,  PWRCage, DISC-systeem, PWRFrame TPU overlays, doorlopende IGNITE foam, Pro-Form TPU-buitenzool, organisch gewijzigd tractiepatroon, UA Rotational Resistance-buitenzool en lichtgewicht lockdown-tractie” die allemaal moeten zorgen voor de prestaties en stijl die je zou willen hebben maar nog niet hebt. De bovenbouw is dus je eigen keuze, hoe stabiel je uiteindelijk nog staat en hoe comfortabel je je nog voelt na 18 holes, en wat je ervoor wilt betalen. Maar dat geldt ook voor wandelschoenen, bergschoenen en andere sportschoenen.

Gaat de definitie van een golfschoen dan over het profiel van de zool? Schoenen waarmee je golft moeten voorzien zijn van noppen of spikes zodat de baan zo min mogelijk beschadigd wordt bij de swing, want de rest is ideaal voor wandelschoenen. De voetbalschoen had vroeger schroefnoppen van metaal maar rond 1950 kwamen de synthetische noppen en tegen 1970 werden zool en noppen al als één geheel gegoten. Eenzelfde ontwikkeling maakte de golfschoen door. Metalen spikes veroorzaakten te veel schade aan baan en binnenvloeren en werden vervangen door plastic spikes en later door noppenzolen. Zoolprofielen zijn er tegenwoordig in veelvoud, met blokjes, sterretjes, dwarse ribbels, gedraaide en gehoekte lijnen en weergaven van een op hol geslagen fantasie. Berg- en wandelschoenen worden geweerd maar de onbeantwoorde vraag blijft of de 20-30 noppen op een bergschoenzool meer schade aanrichten bij een swing dan de soms meer dan 100 kleinere noppen op een zool van een zelfuitgeroepen golfschoen. Al deze profielen zijn echt niet onderzocht op hun effect op de fairways en greens, dus ook niet typisch voor golfschoenen. Sterker nog, bij voetbal- en hockeyschoenen zie je inmiddels dezelfde zoolpatronen opduiken.

Uiteindelijk blijft dan als definitie over dat een golfschoen die schoen is waarvan de industrie zegt dat het een golfschoen is. Waarbij het hen vrij staat hun eigen, ons onbekende criteria hiervoor te veranderen en aan te passen, dus ook de prijs.

Voor mij is een golfschoen gewoon een dure hockeyschoen. En er zijn ook goedkopere.

Han Kuijpers