Menu

Nieuwsbrief Damesdag 2023 nr. 1

Geplaatst: 27-02-2023

Het voorjaar kondigt zich al voorzichtig aan en dus is de Damesdagcommissie al weer druk bezig met de voorbereidingen voor een mooi golfseizoen met zonnige wedstrijden en een gezellige nazit op het terras. We geven alvast een lijstje met data van wedstrijden die je niet wilt missen. En in deze nieuwsbrief vertellen we over enkele veranderingen in de wedstrijdorganisatie. 

Op de agenda van seizoen 2023 staan naast onze gewone dinsdagwedstrijden en de zes Beatrijs Klein wedstrijden de volgende bijzondere wedstrijden: 

7 maart  openingswedstrijd “Groei en Bloei”
11 april regelkennis
16 mei ruil met Sybrook
5 juni DamesHerenRabbits-wedstrijd (DHR) georganiseerd door de Herendag
20 juni midzomerwedstrijd
31 augustus wedstrijd voor oudcommissieleden
12 september DHR-wedstrijd georganiseerd door de Damesdag
3 oktober sponsorwedstrijd t.b.v. Tesselschade-Arbeid Adelt (meer informatie volgt t.z.t.)
31 oktober slotwedstrijd
28 november sinterklaaswedstrijd

Openingswedstrijd 7 maart.
De openingswedstrijd is op 7 maart. Het thema van de dag is Groei en Bloei. Daarbij denken we natuurlijk allereerst aan de groei die we willen gaan doormaken met ons golfspel en hoe we gaan bloeien op de baan. Maar ook gaan we vieren dat het weer lente en zomer wordt.
Draag tijdens de wedstrijd iets kleurigs of bloemigs en/of steek een bloem in je haren.
Er wordt 4-ball scramble gespeeld, zowel voor 18 holes als 9 holes, er is iets lekkers door de baan en na afloop zal er een gezellige lunch zijn. Deze is zoals gebruikelijk voor eigen rekening, zal ongeveer 15 Euro kosten en wordt op 7 maart afgerekend. Klik bij het aanmelden voor de wedstrijd “horeca” aan als je mee wilt lunchen. Later nog aanmelden is niet mogelijk.
Omkleden voor de lunch is niet nodig.
We rekenen op een mooie opkomst en gezellige afslag van het nieuwe seizoen.  

Verandering in de wedstrijdorganisatie
Tot de invoering van het WHS was voor  deelname aan de damesdag een handicap van 36 de eis. Nogal wat dames kregen met de invoering van de WHS een handicap boven 36. Er is toen door de golfclub besloten om voor zowel de damesdag als de herendag  de handicapcriteria tijdelijk los te laten. We zijn nu drie jaar verder en we willen deels terug naar het oude systeem.
D.w.z. iedereen kan lid worden van de damesdag maar deelname aan de qualifying (Q) wedstrijden (18 en 9 holes) is alleen mogelijk met handicap 40 of lager. Deze grens is zo gekozen omdat hier bijna iedereen die nu lid is aan voldoet.
Daarnaast organiseren we elke dinsdag een non-qualifying (NQ) wedstrijd over 9 holes.
Deze NQ-wedstrijd is voor:

  • dames met handicap boven 40
  • dames die rustig aan willen beginnen (revalideren) na een ziekte of operatie
  • dames die niet (meer) willen qualifyen
  • dames die eens geen zin hebben in qualifyen

De 18 holes NQ-wedstrijd komt te vervallen.
De bijzondere wedstrijden van het datumlijstje hierboven zijn uiteraard voor alle leden toegankelijk, ongeacht de handicap. We zullen na een jaar analyseren hoe het nieuwe systeem werkt.
De Damesdagcommissie heeft dit overigens niet alleen besloten. Ook bij de Mixeddagwedstrijden (voorheen Seniorenmixed) wordt dit systeem gehanteerd.
Dus samenvattend, elke week een Q-wedstrijd (18 en 9 holes) voor handicap 0-40 en daarnaast een NQ-wedstrijd over 9 holes voor wie dat wil met handicap 0 tot 54.

Topgolf voor meisjes?
Onze golfclub wil meer aandacht voor topgolf. Er is inmiddels een jongensteam dat goed aan de weg timmert. Het lukt echter niet om een volledig topteam samen te stellen van meisjes. Er zijn te weinig meisjes die voor golf kiezen. Misschien kunnen wij onze (klein)dochters hiertoe stimuleren?

Ideeën voor de Damesdag?
Zet ze op de mail:  damescommissie@golfclubhetrijkvannijmegen.nl

Met ons thema Groei en Bloei hopen we weer op een heel mooi golfseizoen.

 

Profielfoto
Tijdens de lunch na de slotwedstrijd werd het idee ingebracht om aan alle dames te vragen een foto bij hun profiel op de website te plaatsen. Dan kun je makkelijk opzoeken je flightgenoot eruit ziet.
Je kunt een foto toevoegen door, nadat je bent ingelogd op de website, naar “mijn gegevens” te gaan. Dan klik je op “gegevens wijzigen” en kun je een foto toevoegen of wijzigen.
Wanneer je  er niet uitkomt, wil Lammy je daar op een dinsdag na een wedstrijd wel mee helpen.

Vroeg of laat?
Er kunnen goede redenen zijn om vroeg of laat te willen spelen. Wij proberen zo veel mogelijk aan ieders wensen te voldoen. Een notitie plaatsen met de reden voor deze wens is prima, maar zet ook altijd het vinkje.  Dit wordt namelijk meteen overgenomen door de computer bij het maken van de indeling en dat helpt ons dus.

 

Regelkenniswedstrijd 11 april

Ook dit jaar organiseren we weer vroeg in het seizoen een regelkenniswedstrijd. Dit zal weer een 9 holes shotgun wedstrijd zijn met regelvragen door de baan. Achteraf worden de antwoorden bij een gezamenlijke nazit besproken door van Hans van Velsen. De dames die vorig jaar hieraan hebben meegedaan weten nog wel hoe leuk en nuttig dit is. Kom ook nu weer, want de regelkennis zakt snel weg.

  

Het boekje hiernaast is te koop in de shop van RvN.

 

Flightcaptain
Iedereen maakt wel eens mee dat er niet volgens de regels wordt gespeeld of dat men het niet zo nauw neemt met de etiquette. Ook tijdens de Damesdag worden hier regelmatig vragen over gesteld.
We kunnen natuurlijk proberen het goede voorbeeld te geven. Op onze website staat al heel lang dat elke flight een captain heeft en dat deze er voor zorgt dat de flight zich aan de (etiquette)regels houdt. Eigenlijk is dit tot nu toe nooit serieus opgepakt.
Met de start van het nieuwe seizoen willen we de flightcaptain in ere herstellen.
Beter naleven van de etiquette en speciale aandacht voor enkele punten van het reglement zal de doorstroming op de baan verbeteren, tot plezier van iedereen.
De eerstgenoemde van een flight is in principe de flightcaptain, maar zelf een captain kiezen mag ook. De flightcaptain ziet toe op het naleven van de etiquette en de spelregels.
Dit houdt met name in:

  • Spelen in de geest van Ready Golf
  • Op tijd starten, niet te laat, maar ook niet te vroeg
  • Afslaan van een provisionele bal als je verwacht dat je naar de eerste bal moet zoeken
  • Doorlaten van de volgende flight vóór er maximaal 3 minuten wordt gezocht
  • Doorlaten van de volgende flight als er meer dan één hole afstand ontstaat met de voorgaande flight
  • Oppakken van de bal door een speelster die niet meer kan scoren
  • Flightgenoten wijzen op herstel van pitchmarks en divots

 Natuurlijk krijgt de flightcaptain alle medewerking van haar teamgenoten.