Menu

Golfschool tip

Geplaatst: 17-06-2018

Goede golfswing vraagt fitheid

Als u bovenstaande kop leest denkt u misschien: 'waarom moet ik fysiek fit zijn om een golfswing te maken?'
Welnu, een van de oorzaken van het slicen van een bal (voor rechtshandigen een balvlucht van links naar rechts) is dat u niet, of nóg niet, in staat bent om uw bovenlichaam afzonderlijk te draaien van uw onderlichaam.

In de backswing moeten de schouders idealiter 90º draaien t.o.v de targetlijn en de heupen maar voor de helft (plaatje 1). Het bovenlichaam windt zich als het ware op (plaatje 2).

De downswing start met het verplaatsen van het gewicht van het rechterbeen naar het linkerbeen, waarna de heupen zich uit gaan draaien richting het doel (plaatje 3).
Hierna komen de schouders, armen en vervolgens als allerlaatste het clubblad bij de bal (plaatje 4).

Doordat de heupen de downswing in hebben gezet worden de armen vanzelf naar beneden getrokken en swingen de armen en polsen onstpannen door naar de eindstand (plaatje 5).

Als u deze uitleg leest, begrijpt u dat u moet beschikken over soepele heupen en een goede rug.
Om deze zones goed te ontwikkelen én te onderhouden is er fysieke training nodig om uw “CORE” (rug, buik en schuine buikspieren) te versterken, ook moet u beschikken over sterke beenspieren om meer snelheid te kunnen maken.

In een vorig Golfpost stukje hebben we het gehad over het feit dat iedere golfer en iedere swing uniek is en dat er geen model-swing bestaat. Dit komt dus ook door de unieke fysieke eigenschappen van de golfer.

Om maximaal plezier te beleven aan de golfsport doen onze professionals er alles aan om u te helpen fysiek sterk en soepel te blijven/worden. Vraag hen en uw eventuele fysiotherapeut, naar de beste training voor u en golf zonder pijn tot in lengte van dagen. 

 

Quote Ben Hogan: 'Reverse every natural instinct and do the opposite of what you are inclined to do, and you will probably come very close to having a perfect golf swing.'

 

Stephan Ruijter
Head-Professional
Golfschool Het Rijk van Nijmegen