Menu

Het Ruiterpad en de Dassenburcht....

Geplaatst: 02-09-2023

 

Het Ruiterpad

Zoals je weet loopt er een ruiterpad langs Oost 6. Aan de andere kant van het ruiterpad liggen Oost 5/7 en Noord 5/6. 

De afgelopen 10 jaar is het ruiterpad een integraal onderdeel van de baan geweest, waar helaas ook de wilde zwijnen graag gebruik van maakten om zo op onze baan te komen. Om dit te verhinderen is een paar maanden geleden het hekwerk links en rechts van het ruiterpad “zwijnbestendig” gemaakt. 

Dat heeft tot gevolg dat ook spelers, die hun bal op het pad hebben geslagen, niet meer snel, door de afrastering, bij hun bal kunnen komen en gedwongen worden gebruik te maken van de doorgangen aan het begin en het eind van hole 6.  
Om te voorkomen dat dit tot onnodige vertragingen leidt is besloten om het ruiterpad Out Of Bounds te verklaren met de hekken langs het pad als begrenzing. De koppen van de palen van het hek zijn daarom op regelmatige afstanden wit gemaakt. De palen zelf zijn Out Of Bounds.  

Vraag: Als je een bal over het ruiterpad speelt en hij landt op een van de aangrenzende holes, is hij dan binnen de baan? 
Antwoord: Ballen die over het ruiterpad terechtkomen op Oost 5 of 6 of Noord 5/6 zijn volgens R18.2a wel binnen de baan en je kunt gewoon verder spelen.  

Vraag: Waarom is de bal binnen de baan als je hem over het ruiterpad speelt en Out Of Bounds als je hem over de Postweg tussen Noord 2 en Zuid 2 speelt? 
Antwoord: Het verschil is dat de Postweg en ook de Derde Baan (tussen Noord 6/Noord 4 en Oost 7/Oost 8) openbare wegen zijn en het ruiterpad niet. Het ruiterpad is eigendom van Het Rijk met een recht van overpad voor de wandelaars en ruiters. De Plaatselijke Regel die een bal bij het spelen over een openbare weg Out Of Bounds verklaart is een uitzondering op R18.2a. 

Vraag: Waarom hebben jullie het ruiterpad geen rode hindernis gemaakt? 
Antwoord: Je mag dan nog steeds vanaf het ruiterpad spelen en dat was de reden om het niet zo op te lossen. 

 

De Dassenburcht 

Sinds jaar en dag ligt er naast de fairway van Zuid 9 een dassenburcht. Die valt onder de Nederlandse Wet Natuurbescherming en dat betekent eigenlijk gewoon, dat je een dassenburcht en alles wat daarbij hoort (voedselgebied) met rust moeten laten, zodat de das daar zo ongestoord mogelijk kan blijven leven. 

Het gebied van de dassenburcht is afgezet met blauwe paaltjes met een groene kop, om aan te geven dat het hier om een biotoop gaat, van waaruit niet gespeeld mag worden en die ook niet betreden mag worden. 

De plaatselijke regel die dit bepaalt was niet volledig en is nu aangepast, zodat deze nu luidt:  

  • Het gebied rechts van de fairway van hole 9 van de Groesbeekse baan Zuid, gemarkeerd door blauwe palen met een groene kop, is een verboden speelzone die niet mag worden betreden en moet worden behandeld als een abnormale baanomstandigheid. Bij een belemmering door deze verboden speelzone is het verplicht deze zonder straf te ontwijken volgens R16.1f dan wel door gebruik te maken van de dropzone ter hoogte van de oranje tees. 

Er zijn twee veranderingen: 

  1. het gebied mag niet door spelers betreden worden (dat gebeurde namelijk wél), en 

  2. er is een dropzone gedefinieerd ter hoogte van de oranje tee-markers. 

Dat je het gebied niet mag betreden hoeft geen verdere uitleg, de dropzone misschien wel. 

Het ontwijken van de biotoop volgens R16.1f is voor de meeste spelers toch even een puzzeltje.  
Je hebt hier twee mogelijkheden: 

  1. je ziet je bal nog liggen, waardoor je je Nearest Point of Complete Relief kunt bepalen en je binnen 1 stoklengte vanaf dit referentiepunt mag droppen (niet dichter bij de hole) en zonder straf mag verder spelen. 

  2. je bal is verloren in de biotoop, waarna je referentiepunt voor een gratis drop binnen 1 stoklengte het punt is waar de bal het laatst de grens van de biotoop heeft gekruist (R16.1e). 

In beide gevallen levert het juist toepassen van 16.1f een ligging op die vaak onspeelbaar is met alle problemen van dien, om nog maar te zwijgen van de creatieve oplossingen die soms worden gekozen… 

Om dit leed te verzachten is de dropzone bij de oranje tee-markers gecreëerd. Dat betekent dat je wat lengte inlevert maar wel zonder straf verder kunt spelen. 

                    

 

Mocht je hierna nog andere vragen hebben, stuur dan even een mailtje naar rhcommissie@golfclubhetrijkvannijmegen.nl, dan helpen we je graag. 

Hans van Velsen 
Regel- & Handicapcommissie