Menu

Een bal rolt...

Geplaatst: 07-10-2022

Als kleine jongen was hij al gek van voetbal en stond hij verdekt te kijken naar de trainingen van het eerste om, als iedereen naar huis was, het zelf uit te proberen met een afgetrapte bal. Maar de materiaalman had hem al vaker gespot en sprak hem op een avond streng toe, het terrein was alleen voor leden. Bedremmeld en betraand zei het jongetje dat zijn vader geen geld had voor de contributie. Bij de man brak iets en hij zei het goed te vinden zolang hij er zelf ook was. En hij had nog wel een paar achtergelaten voetbalschoenen voor hem. Een stralende lach was zijn beloning. De man had het talent gezien.

De man sprak ook met de trainers waardoor ook figuurlijk de bal ging rollen, een clubfonds ging zijn lidmaatschap en sportkleding betalen en hij mocht met de trainingen meedoen. In korte tijd doorliep hij de elftallen, de nieuwe jeugd zag in hem hun idool en mensen kwamen om hem te zien spelen. Na enkele jaren werd hij met het eerste team nationaal kampioen. Hij bedankte de materiaalman voor zijn hulp en steun maar die had plotseling iets anders te doen. Iedereen wilde met hem op de foto en mensen zeiden dat ze nog bij zijn vader in de klas hadden gezeten of iets met zijn oudere zus hadden gehad. De hele club was fan van hem, iedereen was trots op hem. Wat een clubgevoel, wat een clubbeleving! En in zijn kielzog volgden anderen en meerdere kampioenschappen. En de materiaalman, bescheiden als hij was, bleef doen wat hij altijd al deed voor zijn club, openstaan voor de jeugd. Maar had wel een vriend voor het leven.

Dat zoiets op onze club gebeurt is onwaarschijnlijk. Natuurlijk hebben we jong talent en worden ze gesponsord en natuurlijk worden ze goed getraind en is er oog voor ontwikkeling. Maar er wordt ook constant in onze vijver gevist met blinkend aas en daar is niet iedereen ongevoelig voor. Plotseling zijn ze dan weg, binnengehaald door een club die meer extra’s kan bieden, het is altijd een kwestie van geld. Als een van de grotere Nederlandse clubs blijven onze prestaties daardoor achter.

En dat stelt ons voor de keuze. Blijven we die gezapige club zonder veel clubbeleving en uitstraling waar iedereen met zijn eigen vriendengroepje speelt en na een terrasbiertje snel naar huis gaat? Voor dat laatste zal natuurlijk altijd plaats blijven maar we kunnen ook met een ándere groep voor meer clubgevoel gaan zorgen ter meerdere eer en glorie voor iedereen. Dit laatste heeft ook de aandacht van het bestuur, er zijn meerdere plannen in de maak om dit vorm te geven en een daarvan is het behoud van ons jonge talent. En dat kost dus geld. Het initiatief tot fondswerving is genomen, ook deze bal rolt. Duidelijke afspraken en regelmatige evaluatie zijn wel harde voorwaarden.

Doet U mee?

Dan kunt U misschien over een paar jaar ook zeggen dat u bij zijn of haar vader in de klas heeft gezeten of iets met de oudere zus heeft gehad. Wel eerst controleren of die er überhaupt wel is…

Han Kuijpers