Menu

COLUMN DE DOMBURGSCHE

Geplaatst: 23-09-2021

De Domburgsche

De Domburgsche Golfbaan is een van de mooiste golflinks van Nederland en heeft maar één nadeel: er zijn maar 9 holes. Hoewel de baan in 1914 is ontworpen, heeft die extra reliëf gekregen tijdens de tweede wereldoorlog. Bomkraters konden worden omgebouwd tot bunkers. Die naamgeving heb ik niet bedacht. Maar één nadeel? Nou vooruit, als je je bal niet op de fairway krijgt, hoef je ook niet te gaan zoeken. Niet te vinden. Verloren bal. Als je wel gaat zoeken kan het ook zomaar zijn dat je vijf ballen vindt. Niemand zoekt daar namelijk. Gewoon extra ballen meenemen.

Afgelopen zomer verbleven wij twee weken in Domburg met uitzicht op de baan en de parking. Op ons balkon zagen wij elke ochtend vele auto’s arriveren. Sommige bestuurders voldeden vrijwel volledig aan alle vooroordelen over golf. Grote auto. Auto dubbel geparkeerd. Geruite broek. Sweater over de schouders. De aardappelen van de maaltijd van de vorige dag nog hoorbaar niet helemaal geconsumeerd.

De afslag op hole 1 vind ik een van de mooiste starttees die ik ken. Je moet er wel een hoge heuvel voor opklimmen. Dan heb je een prachtig uitzicht over de hele baan met rechts de zee en wil je niets liever dan die bal heel ver op de fairway neerleggen. Wat helaas niet altijd lukt.

Als wij op ons balkon zaten en we hoorden de bel, dan had dat niets met de ijscoman te maken. Er was weer een flight in aantocht met een drive naar de laatste green. Altijd leuk om te kijken hoe dat gaat en of men de green kan vinden. De ene keer leidde dat tot bewondering, de andere keer was het zoeken naar een bal die alles geraakt had behalve de green.

Op een ochtend was er bij zonnig weer een wedstrijd. Waarschijnlijk een speciale editie van de lokale herendag. Alle spelers kwamen in een gele polo. Nadat diverse flights waren gestart, strekte zich een lang lint van gele spelers door de baan. Een mooi beeld. Ons deed het denken aan een groep minions die de baan in waren getrokken. 

Zelf zijn we natuurlijk ook de baan ingegaan. Mijn score? Laten we zeggen dat ik voldoende ballen bij mij had.

 

© Bart Durlinger