Menu

Interview Noa Janssen

Geplaatst: 17-12-2023

Onlangs verscheen een bericht op de site dat enkele spelers uit de Topgolfselectie een putt training mocht bijwonen onder leiding van Hayo Bensdorp. Deze publicatie vormde aanleiding één van de Topgolf spelers om een interview te vragen. Noa Janssen bleek bereid en erg enthousiast ons meer te vertellen over deze training. 

Lees hier de eerdere publicatie   (om deze link te openen moet je ingelogd zijn).

 

Hoe zijn jullie geselecteerd voor deze training?

Noa: Guido heeft ons uitgenodigd en iedereen was vrij zich aan te melden. Voor mij was dit de eerste keer en ik wist dus niet precies wat ik mocht verwachten.

Wat was het doel van de bijeenkomst?

Noa: Deze eerste bijeenkomst is vooral aan screening besteed, wat is goed, wat kan beter. Hayo werkt vanuit vijf fundamenten van het putten. We zijn niet verder gekomen dan de eerste twee.

Kun je ons meer vertellen over die vijf fundamentals?

Noa: de eerste fundamental gaat over perception.

Hayo liet ons ervaren dat je denkt objectief je putt lijn te kunnen observeren, terwijl een ander denkt iets anders te zien. Jij denkt dat de lijn recht loopt, een teamgenoot denkt dat de lijn naar links loopt. Dat was een eyeopener!
Voor mij persoonlijk bleek de wijze waarop ik m'n putter plaatste niet goed. Nadat ik me daar bewust van werd was het nog heel lastig om dat aan te passen. Iedere keer weer moet je er aan denken om niet terug te vallen in je oude fout.
De tweede fundamental gaat over balans. Iedereen weet wel dat je met beide voeten evenveel druk moet uitoefenen. Maar je moet eerst ervaren dat die druk bijna nooit geheel gelijk is. Hayo werkt met een drukplaat waarna hij die drukverschillen kan meten. Onze pro’s hebben daar ook hulpmiddelen voor en gebruiken die ook in hun lessen. 

Hoe gaan jullie nu verder?

Noa: Hayo heeft ons drills meegegeven, die we zelf kunnen oefenen. Veel oefenen is daarbij nodig! In maart is een vervolg sessie met Hayo gepland.

Kun je tips geven voor de gemiddeld golfer op het Rijk?

Noa: Bij het putten zijn drie zaken belangrijk: oplijnen, stroke en snelheid.
Het valt mij op dat veel golfers weinig oefenen. Oefen voor je golfrondje veel vaker op de putting green. Dan kun je voor je ronde ervaren wat de snelheid van de green is op die dag en daarmee je voordeel doen in je golfrondje. Oefenen op de putting green is zeker zo zinvol als oefenen op de driving range. Op de putting green kun je dan meteen ook even de chip oefenen.

Dank je wel, Noa, voor je medewerking en veel succes volgend jaar in de competitie!

We gaan de topgolfers de komende tijd verder volgen en zullen je ook op de hoogte houden over het vervolg van de putt training en over hun andere activiteiten.