Cees Vermeulen in De Gelderlander

Geplaatst: 26-10-2019

Cees Vermeulen op ‘zijn’ golfbaan. © Theo Peeters

Cees is al vijftig jaar hét gezicht van 34-jarige golfbaan in Groesbeek. Hoe kan dat?

MIJN WERKPLEK

Vijftien minuten hoeft hij maar te lopen naar zijn werk op de golfbaan Het Rijk van Nijmegen in Groesbeek. Cees Vermeulen (65) doet dat inmiddels al vijftig jaar. Maar de golfbaan is er pas 34 jaar. Hoe zit dat dan?

Loes Wijffels, De Gelderlander 25-10-19, 10:50

,,Vanaf mijn 15de werkte ik bij boer Hettinga die hier zijn land had”, vertelt Vermeulen. ,,Hij hield koeien en varkens en verbouwde suikerbieten, bonen, rogge, gerst en soms maïs. Dat was vooral voer voor het vee.” De knechten van de boer vonden tijdens het werk op het uitgestrekte land ook regelmatig munitie en brokstukken uit de Tweede Wereldoorlog.

150 hectare

Vermeulen had het er naar zijn zin. Maar boer Hettinga hield ermee op en het terrein werd in 1986 in gebruik genomen voor de golfsport. Later zijn er percelen van andere grondeigenaren bijgevoegd. Het golfterrein bestrijkt nu in totaal zo’n 150 hectare.

,,Boer Hettinga had in die tijd twee knechten en wilde dat wij hier konden blijven werken.” Dat gebeurde. Vermeulen kwam via Pluryn in dienst van de golfbaan. ,,In het begin was dat wel vreemd en had ik eerlijk gezegd zo mijn twijfels. Maar de mensen die hier komen zijn heel netjes en vriendelijk.”

Oprijlaan en driving range

Toen Vermeulen eenmaal gewend was aan de nieuwe werkgever, ging het prima. Hij heeft de taak om het groen rond het clubgebouw netjes te houden. Ook heeft hij de zorg voor de oprijlaan en de driving range, het oefenterrein voor de golfers.

,,Het maaien met de hand hoeft niet meer, dat gaat nu met robots. Weet je dat we hier wel vier verschillende soorten gras hebben met allemaal verschillende lengtes die heel precies worden bijgehouden? Ook wordt de dauw eraf gehaald, zodat het gras niet wordt aangetast.”

Balletje tegen het hoofd

Vermeulen is het gezicht op de golfbaan, iedereen kent hem. ,,Ik maak vaak een praatje of ze vragen me naar de weg op het terrein. Ook spreek ik mensen gerust aan als ze iets fout doen. Ik houd alles goed in de gaten. Maar ik moet zelf ook goed opletten, anders krijg ik tijdens mijn werk een balletje tegen mijn hoofd.” Hij komt soms met ideeën, want hij weet inmiddels bijna net zoveel over golfen als over voetbal, zijn favoriete sport.

Zondag werd hij 65 jaar en vierde dat met een door Pluryn georganiseerde en drukbezochte borrel in het clubgebouw van Het Rijk van Nijmegen. Zijn collega’s namen hem voor zijn verjaardag mee op een uitje naar Burgers’ Zoo.

Ontvoerd

En hij werd door zijn werkgever ook nog ‘ontvoerd’ naar de ArenA in Amsterdam en kreeg een rondleiding over het veld van zijn favoriete ploeg Ajax. ,,Dat was een hele verrassing voor mij. Op het veld ging ik meteen in discussie met die lui, want over gras weet ik natuurlijk minstens zoveel als zij.

,,Ik werk hier vier dagen van vier of vijf uur. Nu ik 65 ben ga ik langzaamaan wat minder werken. Maar ik stop niet voor ik Sam, mijn opvolger, helemaal heb ingewerkt.”

Cees in zijn element !