Menu

Proef met hoekig bunkerzand in aantal bunkers op Nijmegen, Groesbeekse Noord en Oost

Geplaatst: 12-08-2021

Bunkers en bunkerzand, er is veel om te doen. Daarom is een proef gestart.

Wat is de situatie nu?

In de uitbreiding van 2008 zijn rondom de greens sportcrete bunkers aangelegd. Dit zijn bunkers met een harde waterdoorlatende onderlaag die wel vocht doorlaat, maar de stenen niet. Nadeel van deze constructie is dat bij warme en droge zomers het zand in deze bunkers ‘pofferig’ droog wordt en uit de bunkers waait. Tijdens een tropische stortbui spoelt het zand van de sportcrete laag af. Een ander nadeel is dat tijdens het slaan de speler (verder) kan wegzakken in het zand, waardoor de bal niet optimaal wordt geraakt.

De proef

Bij bunkerrenovaties door De Enk Golf & Groen op andere golfbanen (voorbeelden: Stippelberg, Mop Vught, Heelsum, maar ook golfbanen als The Dutch en Bernardus) is positieve ervaring opgedaan met het nieuwe ‘hoekige’ bunkerzand. Bij de renovatie van de greenbunkers op hole 3, 15, 16 en de fairwaybunker op hole 18 van de Nijmeegse baan is dit nieuwe zand ook toegepast. Bij de recente greenrenovatie van hole 9 Noord is bij de greenbunkers het nieuwe bunkerzand ook gebruikt. 

 Op de foto`s kun je het verschil na een flinke regenbui tussen de oude situatie en de nieuwe situatie goed zien.

 

Eerlijk

Speltechnisch is dit hoekige zand vele malen beter. Het nieuwe zand is bij droog weer harder waardoor de bal niet inplugt zoals in het ‘pofferige’ droge zand. De bal rolt nu eerlijk naar het lage punt van de bunker. Het nieuwe zand spoelt uit ervaring minder snel uit.

Monitoren

De afgelopen periode hebben we de greensidebunkers van hole 4, 5 en 7 Noord voorzien van het nieuwe zand. De greenbunker van hole 4 Oost volgt nog.  De komende periode gaan de greenkeepers en de baancommissie monitoren hoe dit nieuwe zand zich, al dan niet in combinatie met tropische stortbuien, in de sportcrete bunkers houdt. Wij zullen u daarover informeren.