Menu

Pas op voor de teek!

Geplaatst: 23-06-2020

Pas op voor de teek, ook op de golfbaan

 
 
 
Met de start van het golfseizoen neemt ook het risico op een tekenbeet weer toe.

Jaarlijks vinden er in Nederland meer dan een miljoen tekenbeten plaats. Zo’n twintigduizend Nederlanders lopen daarbij de ziekte van Lyme op. Teken komen niet uitsluitend voor in het bos, maar zijn overal te vinden waar natuur is: achtertuinen, duinen en dus ook op golfbanen! Om golfers hierover goed te informeren is de NGF een samenwerking aangegaan met de Stichting Tekenbeetziekten en de Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten.

Ziekte van Lyme

Mensen kunnen de ziekte van Lyme oplopen door een beet van een teek die besmet is met de Borrelia bacterie. Zonder tijdige diagnose en behandeling kan de ziekte van Lyme een ernstige, invaliderende, chronische ziekte worden. Maatregelen zoals de ‘tekencheck’ na een rondje op de baan, het snel verwijderen van een teek en weten op welke symptomen je moet letten, zijn essentieel om de kans op de ziekte van Lyme te minimaliseren.

Lees hier hoe je de kans op een tekenbeet aanzienlijk kunt verkleinen.

Groene Lyme paspoort

Veel mensen – dus ook golfers – die met regelmatig in de natuur zijn, kunnen meerdere keren per jaar worden gebeten. Dan is het niet te doen om steeds opnieuw een test te doen. En als er een test wordt uitgevoerd bij de huisarts en er worden antistoffen gevonden, dan is de interpretatie heel lastig: is dit een oude of een nieuwe infectie? Want eenmaal opgebouwde antistoffen blijven jaren aanwezig. 

Met een goede nulmeting is daar wat aan te doen: als je voor het tekenseizoen je bloedwaardes weet, inclusief eventuele aanwezige antistoffen, dan kun je bij een nieuwe test duidelijk zien of de waarde veranderd zijn. Als dat zo is, is er sprake van een nieuwe infectie. En zo kun je jaarlijks na het tekenseizoen eventueel een Lyme-test doen om te weten of je als risico lopende golfer Lyme hebt gekregen. 

Deze aanpak heeft een naam: het Groene Lyme paspoort. Hierin zit een tekenkaart, instructies voor preventie en verwijderen van teken én plaats om jouw Lyme-uitslagen in te plakken. Klik hier voor meer bijzonderheden. 

Lees meer op deze GOLF.NL-pagina over teken.
Bekijk een oudere video van GOLF.NL over de impact van de ziekte van Lyme bij golfer Manja:

 

Deze korte animatiefilm laat zien hoe je je hele lichaam na een dag in het groen systematisch kunt controleren op teken.
In totaal duurt zo’n controle een paar minuten.