Menu

Golfen met robotmaaiers in de baan

Geplaatst: 12-08-2021

Sinds het voorjaar van 2018 zijn er robotmaaiers actief op onze golfbaan. Deze machines worden steeds beter, slimmer en veiliger. Met periodieke updates werken we toe naar meer betrouwbaarheid en precisie. In dit stuk leggen we uit hoe de machines te werk gaan en hoe u daar het beste mee om kunt gaan.

Tijdens het maaien van de robotmaaier staat de zwaailamp en de ledverlichting aan. Dit betekent dat u zonder hinder kunt doorspelen. Als er geen zwaailamp aanstaat, dan bestuurt de greenkeeper de machine. Wacht in dit geval op het teken van de greenkeeper totdat u kunt doorspelen.

Het kan gebeuren dat uw golfbal precies in de baan van de robotmaaier terecht komt. De bal komt dan tegen de voorrollen van de machine aan en wordt ‘weggetikt’ naar de zijkant van de machine. Probeer niet de bal op het laatste moment voor de machine weg te pakken. De robotmaaier stopt automatisch wanneer u als golfer in de maaibaan staat, voor of achter de maaier. Houd ruim afstand en probeer rekening te houden met de werkvolgorde (baan voor baan) en zet uw buggy of trolley niet in de baan (of volgende baan) van de machine.

Tijdens de transsportroute tussen 2 fairways moet de machine soms ook de paden volgen. Als u de machine tegenkomt kunt u het beste even opzij stappen. De machine kan dan ongehinderd door.

De werkvolgorde van de robotmaaier gaat met vakken.

Voorbeeld 1: De robotmaaier start op hole 9-8-7-6-5-4-3 Zuid. Vervolgens moet de robotmaaier naar een ander vak worden verplaatst. Dat is niet automatisch het vak waar hole 1 en 2 Zuid bij zitten.
Voorbeeld 2: De robotmaaier start in het “achtervak” op hole 13, 12, 11, 8, 7, 6 Nijmeegse Baan en gaat dan door naar hole 2 Noord, holes 4, 3, 2 Nijmeegse Baan. Dit gaat geheel tegen de speelrichting in.

De machine kan niet zelf de openbare weg of pad oversteken. Dat wordt door de greenkeepers geregeld.

Op enkele luscombinaties kunt u de robotmaaier
2x tegenkomen. Helaas kunnen we niet altijd
rekening houden met wedstrijden / evenementen.
Er zijn 2 robotmaaiers actief die alle holes
2-3x per week maaien.

Hartelijk dank voor uw begrip en medewerking!

Team greenkeeping