Flora en Fauna: 40 jaar in beeld

Dit jaar bestaat onze golfbaan 40 jaar en juist als we kijken vanuit Flora en Fauna heeft de locatie grote veranderingen ondergaan. Vanaf de eerste formele ontwerpschetsen in 1985 tot op heden zijn er en treden er nog steeds veranderingen op die van grote invloed zijn op de biodiversiteit van deze Groesbeekse locatie, Golfclub Het Rijk van Nijmegen (nu ca. 145 ha. groot).

De komende tijd worden een aantal verhalen over deze fraaie weg van veranderingen op Het Rijk van Nijmegen gepubliceerd, waarbinnen struikjes hoge struiken werden, spillen tot fraaie bomen uitgroeiden, kale landbouwgrond veranderde in rijke kruidenflora, poelen en plassen hun intrede deden en waste lands en hagen het scala aan biotopen verrijkte.

2 - 1985 - Postweg naast driving range
3 - 2010.05.13. Postweg -

Het Rijk van Nijmegen heeft zich in 40 jaar ontwikkeld van een eenvormig agrarisch gebied tot een rijk geschakeerd cultuur-/natuurterrein, rijk aan biodiversiteit. Een terrein waar zich vele honderden soorten levende organismen hebben gevestigd en de vele golfers en passanten zich kunnen vergapen aan dieren, vogels, insecten, planten, korstmossen, paddenstoelen, amfibieën etcetera.

5 - Rijk van Nijmegen -

Het Rijk van Nijmegen heeft als postadres, Postweg 17. En iedere gast of elk lid rijdt telkens vol verwachting de toegangsweg op naar de golfbaan, soms amper bewust dat het een openbare weg is. Dat was het 40 jaar geleden ook, maar dan wel heel anders. Niet geasfalteerd en slechts functioneel voor de aanliggende boerderij, het huidige clubhuis. Alles wat naast de boerderij geen bos was, bestond uit landbouwgrond, in gebruik voor veeteelt en agrarische producten.

Met de komst van de golfclub ging de schop in de grond en werd alle beschikbare landbouwgrond omgezet in toekomstig golfterrein. En daarmee ondergaat ook de Postweg een metamorfose.

8- 1985 - Nieuweweg en Postweg
9 - 1985 - Postweg zandweg

Een en ander is netjes uitgewerkt in ontwerpschetsen met daarop aangegeven de specifieke golfholes met tee, fairway en green en de daaromheen gelegen rough (natuur).
De Postweg wordt hier als openbare weg opgenomen in het plan en vormt tot aan de boerderij een natuurlijke scheiding tussen (huidige) Siepke en Champion-Course (nu Nijmeegse Baan), tussen clubhuis en Parkeerterrein en tussen Driving Range en Stuwwalbos. Deze aanrijroute wordt tot bij het clubhuis geasfalteerd en verlicht.

Het deel langs de Driving Range wordt in later stadium voorzien van hard plastic stabilisatiematten om een half verharding te creëren en schade door watererosie te verminderen. Zie foto’s 13 en 14.

De doorgaande Postweg blijft tot aan de Derde baan een onverharde zandweg en doorsnijdt de 9 holes Derde Baan (nu Noord). In een later stadium wordt hier nabij de Derdebaan een wildrooster aangebracht tegen everzwijnen.

Was de Postweg vroeger slechts in gebruik voor agrarische activiteiten en leveranciers of afnemers van agrarische producten, geleidelijk aan werd deze openbare weg meer en meer gebruikt voor recreatieve activiteiten als paardrijden, wandelen, mountainbiken en veldloop. Maar ook de schaapherder maakt er dankbaar gebruik van.

Ecologisch gezien heeft de Postweg zich ontwikkeld tot een openbare landweg rijk aan flora en fauna. De eens zo kale zandweg is getransformeerd tot een landweg met rijke biotopen van hagen, struiken, bomen en kruidachtigen tot grassen en korstmossen. Functioneel binnen elk seizoen.

Hier binnen vinden tientallen soorten dieren, vogels, insecten en diverse andere organismen hun levensgebied. Is het niet voor voedsel of vermeerdering, dan wel voor veiligheid of rust.

Hierboven bloeiend fluitenkruid

Hier de pyjamaschildwants die vaak te vinden is op fluitenkruid.

Een Gaai.

Het Oranjetipje een mooi vlindertje.

Een Goudvink

Een Zwartkop een beetje verdekt opgesteld.

Kijk, luister en geniet!
Herman Berteler.

Copyright © Golfclub Het Rijk van Nijmegen